BAL NASIL KORUNUR?

Balın nasıl saklanması gerektiği en az doğallığı ve gerçekliği kadar önemlidir. Uygun koşullarda saklanan ballar uzun bir süre boyunca tazeliğini korumaktadır. Bu sebeple de balın doğru bir şekilde saklanabilmesi oldukça önemlidir. 

Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için ısı ve ışıktan uzak olan yerlerde saklanması gerekmektedir. Uzun süre ısıya maruz kalan balların renginde kararmalar ve kimyasal yapısında değişimler gözlenmektedir. Ayrıca 10-15 derece arasında muhafaza edilen, buzdolabında tutulan ya da sık sık ısı değişimlerine maruz kalan ballarda kristalleşme de görülebilmektedir. Bu sebeple ideal bal saklama sıcaklığı 18-24 derece arasıdır. Önemli olan bir diğer nokta ise balın kapalı olarak muhafaza edilmesidir. Aksi takdirde bal ortamdaki kokuları ve nemi emebilmektedir. 

O halde balı saklarken dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

• Bal, tercihen cam kavanozlarda saklanmalı ve kavanoz kapakları sıkıca kapatılmalıdır.

• Bal, güneş ışığından ve sıcaktan korunmalıdır.

• Bal, buzdolabına konulmamalı ve aşırı soğuktan da korunmalıdır.

• Bal, için en ideal ısı oda sıcaklığıdır.

• Bal, ağzı açık kutularda ya da kâselerde muhafaza edilmemelidir.

• Bal, kavanozundan tüketilecek kadar alınmalıdır. 

• Balı koyacağınız kavanoz nemli olmamalıdır. Çünkü nemin bal üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

• Balı koyacağınız kavanozun kapakları sıkıca kapanabilmelidir. Böylece dışarıdaki kötü kokular ve nem balınıza sinmeyecektir.

• Bal, fırın ya da ocak gibi ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. 

• Balı, dondurmak da saklama yöntemlerinden birisidir. Tüketmek istediğiniz zaman dondurucudan çıkarıp çözünmesini 

beklemek yeterli olacaktır. Ancak daha önce de belirtildiği gibi balı buzdolabında saklamak uygun değildir. 


Bal Kristalleşince Ne Yapılmalıdır?

Kristalize olan balın sahte veya hileli olduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Halbuki, balın kristalize olması içerdiği su , bünyesindeki fruktoz ve glikoz şekerleri arasındaki oranlarla ilgilidir. Kristalize olmuş balın tekrar eski haline dönmesi için bal kabı 45-65 C sıcak su dolu bir kap içerisinde bekletilerek , balın çözülmesi sağlanır. Bal kabı hiçbir zaman doğrudan ateş ile temas ettirilmemelidir.  Kristalleşme konusunda detaylı açıklama yapmak gerekirse; kristalleşmenin başlıca sebepleri, balın oluşmasında yararlanılan çiçeklerin türü, balın içerdiği hava kabarcıkları, polen ve diğer parçacıkların miktarı, balın depolandığı yerin nem ve sıcaklığı ile ambalaj kaplarının çeşididir. Balın kristalleşmesi doğal bir olaydır ve balın glikoz oranı bakımından doymuş hale gelmesiyle, glikoz moleküllerinin kristal duruma geçmesi olarak tanımlanır. Kristalleşme için en uygun sıcaklık 14 derece civarıdır. 10 derece’nin altında ve 26,5 derece’nin üzerinde kristalleşme yavaşlar. Doğal olamayan, katkılı ürünler kristalleşmez, donmaz.


Kristalleşmiş balın sağlığa zararı var mıdır?

Kristalleşmiş balın tüketilmesinde, sağlık açısından hiçbir sakınca yoktur. Avrupa, Amerika ve Kanada’da balın kontrollü şartlarda kristalleştirilerek “krem bal” olarak tüketimi çok yaygındır. Yani bazı ülkelerde bal özellikle kristalleştirilerek krem kıvamına getirilir ve bu şekilde piyasaya sürülür. Tüketici krema kıvamında ve daha az akışkan, daha sürülebilir özelliklere sahip bu ürünü, sıvı bala tercih edebilmektedir.


* ÖNEMLİ UYARI: 1 yaşından küçük çocuklara bal kesinlikle yedirilmemelidir. Anne sütüyle beslenen 1 yaşından küçük çocuklarda zehirlenme etkisi yapabilmektedir.